Експозиция

Експозицията в къща музей „Владимир Димитров – Майстора“, село Шишковци, община Кюстендил, представя живота и творчеството на бележития художник като период, обвързан с конкретното място – Кюстендилския край, Шишковци и околностите му. Тази обвързаност е с акцент върху времевия отрязък (1921 – 1950) и върху личностите и общностите, свързани по това време с твореца – Андон Виячев; хазяите на художника; стотиците му модели – мъже, невести и моми, деца и старци; селяните, в техния делник и празник; художниците от близкия град. Майстора приживе почти никога не споменава родното си място село Фролош, може би затова впоследствие Шишковци започва да се припознава като „неговото“, макар и не родно село.

През целия си живот той няма собствен дом и вещи, извън най-необходимите му. Това прави спецификата на къщата различна. Избрал уединението за свой начин на съществуване, големият художник все пак се установява в селото, при това в къща, обитавана от многолюдно семейство.

Майстора няма и никога не е имал собствено ателие. Обстоятелствата винаги и навсякъде са му налагали да работи и живее едновременно в едно-единствено помещение. Практически неговото ателие е на открито – на полето, в нивите, в овощните градини, на хорищата и съборите, а контактите му и общуването с хората на Шишковци се превръщат в част от работния процес.

Експозицията е разположена на два етажа, с обособени две пространства (зали) на първия етаж и четири на втория. Представена е чрез фото-документални образци от Научния архив и фонда на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, град Кюстендил.

Целта на експозицията е да представи в краткост и обобщеност житейския и творчески път на художника, акцентирайки основно върху периода от близо 29 „шишковски“ години, колкото важни за Майстора като етап от развитието му на художник, толкова важни и за зрителите – като визуализация на мястото, свързано с най-плодотворния зрял период от творчеството му.