Къща-музей

Местоположение

Село Шишковци се намира в Кюстендилската котловина, на 6 км североизточно от град Кюстендил. Разположено е в близост до река Струма. Надморската височина е 480 м.

Климатът е умерен, преходно-континентален, със средиземноморско влияние. Лятото е продължително, сухо и топло. Есента е слънчева и суха, хубавото време често се задържа до края на ноември.

Има голямо разнообразие от почви.

Средната относителна влажност на въздуха по долините на реките Струма и Драговищица е малко по-висока от 70 %, което се отразява плодотворно на овощарството.

Разположение:

  • от София – 90 км, 1 час и 30 мин.
  • от Скопие – 147 км, 2 часа и 13 мин.
  • от Солун – 269 км, 3 часа и 20 мин.
  • от Кюстендил – 15 км, 20 мин.

РАБОТНО ВРЕМЕ :

9:00 – 17:00 ч. (зимно)

10:00 – 18:00 ч. (лятно)

КОНТАКТИ : тел.: +359 895 554 782

Експозиция

Експозицията в къща музей „Владимир Димитров – Майстора“, село Шишковци, община Кюстендил, представя живота и творчеството на бележития художник като период, обвързан с конкретното място – Кюстендилския край, Шишковци и околностите му. Тази обвързаност е с акцент върху времевия отрязък (1921 – 1950) и върху личностите и общностите, свързани по това време с твореца – Андон Виячев; хазяите на художника; стотиците му модели – мъже, невести и моми, деца и старци; селяните, в техния делник и празник; художниците от близкия град. Майстора приживе почти никога не споменава родното си място село Фролош, може би затова впоследствие Шишковци започва да се припознава като „неговото“, макар и не родно село.

През целия си живот той няма собствен дом и вещи, извън най-необходимите му. Това прави спецификата на къщата различна. Избрал уединението за свой начин на съществуване, големият художник все пак се установява в селото, при това в къща, обитавана от многолюдно семейство.

Майстора няма и никога не е имал собствено ателие. Обстоятелствата винаги и навсякъде са му налагали да работи и живее едновременно в едно-единствено помещение. Практически неговото ателие е на открито – на полето, в нивите, в овощните градини, на хорищата и съборите, а контактите му и общуването с хората на Шишковци се превръщат в част от работния процес.

Експозицията е разположена на два етажа, с обособени две пространства (зали) на първия етаж и четири на втория. Представена е чрез фото-документални образци от Научния архив и фонда на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, град Кюстендил.

Целта на експозицията е да представи в краткост и обобщеност житейския и творчески път на художника, акцентирайки основно върху периода от близо 29 „шишковски“ години, колкото важни за Майстора като етап от развитието му на художник, толкова важни и за зрителите – като визуализация на мястото, свързано с най-плодотворния зрял период от творчеството му.